14 Temmuz 2019 Pazar

Mehmet Ali Bulut - Elfabe ekitap indir

  Hiç yorum yok

ELFABE NEDİR, NASIL KULLANILMALIDIR?
Elfabe, idrakin keşfi kadar eski, tecrübeye dayalı bir ilim olup, el ve yüz çizgilerinden, tavır ve davranışlarından insanların kabiliyet ve kapasitelerini okuma sanatıdır.
Bu ilmin bilinen ilk temsilcileri arasında Aristo’nun da adı geçer. Romalılarda el çizgilerini okuyup oradan kişinin kabiliyetleri ve yaşayacakları ile ilgili hükümler çıkarmak oldukça önemli olmuştur.
Ancak kabul etmek gerekir ki zaman zaman bu ilimler gaybı bilmek için de kullanılmak istenmiştir. Esasında insanın karakter ve ahlakını belirleme amacını taşıyan bu ilim dalı zamanla cahillerin eline geçerek, hakikaten ‘fal’ denilebilecek bir mahiyet de kazanmıştır.
Şunu belirtmemiz gerekir ki bu ilim, gaybı bilme aracı değil -bugünkü hava tahmin raporları gibi- var olanı, işaretlerinden hareketle doğru değerlendirme aracıdır. Zaten Kur’an-ı Kerim’deki tanımıyla bu ilim, bir ‘şâkile’ ilmidir. “De ki, her şeyin ameli kendi şâkilesine göredir!” (İsrâ, 84) ayetinde geçen manasıyla ‘şâkile’, eşyanın şeklinden ve taşıdığı izlerden onun mahiyetini ve neye yaradığını, nereye varacağını bilme ilmidir. Mesela hayvanlarda ve otlarda tote sarı rengin, zehir ve tehlike işareti olduğu gibi…
Evet, bu tecrübeye dayalı bir ilimdir. Sadece aklın değil, kalbin, hissin ve gözlemlerin de içine dâhil olduğu bir “insan bilimidir.”
İçinde tecrübe ile birlikte ‘hads’ de vardır. Uzun yıllar bir şey ile meşguliyetin getirdiği derin karar verişler ve idrak ile varılan sonuçlardır.

Pdf indir | ePub indir

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder